Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm natě, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů.
Jednoletá bylina s malými, silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů. Její chuť se zvýrazní v kombinaci s česnekem.
Velmi hustě rostoucí forma bazalky se světle zelenými, po citronech vonícími, hladkými listy a bílými květy. Rostliny pěstujeme v květináčích, nejlépe se jim daří na teplém a stinném stanovišti. Používá se na dochucení zeleninových, masitých a rybích pokrmů, také do bylinkových octů.
Otužilá trvalka. Vyséváme na podzim do stínu nebo polostínu na vlhké stanoviště do úrodné půdy. Při výsevu do květináče nebo v jinou dobu, je nutná tzv. stratifikace - měsíc při 5-12 oC, klíčí cca 1 měsíc při teplotě 12 oC. Listy sklízíme od března do května a používáme v kuchyni jako koření pro mnoho pokrmů. Listy u rostliny po odvětu zasychají.
Vytrvalá aromatická rostlina vysoká 60 cm, s širokým využitím. Sklizeň natě k sušení se provádí v plném květu rostlin, nejlépe před polednem. Používá se v čerstvém i sušeném stavu proti kašli a bolestem hlavy. Rovněž je vhodná k dochucení jídel, podobně jako majoránka. Rostlinám se daří na teplém a slunném stanovišti.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Oblíbená jednoletá bylina, používaná jako koření do orientálních pokrmů. Zrající rostliny požneme a necháme dozrát. Zralá semena vydrolíme. Rozdrcená semena jsou vhodná do nakládaných okurek a na maso.
Vytrvalý, rozvětvený polokeř, vysoký 60 cm. Osivo po výsevu nezasypáváme, pouze zatlačíme do substrátu, rostlinky následně přepichujeme. Osivo může vyklíčit až za 3 měsíce. Sbírá se kvetoucí nať od 2. roku, vždy za sucha. Výrazně aromatická droga má uklidňující účinky, užívá se v čajových směsích. Používá se i do vonných směsí či aromatizaci prádla.
Vytrvalá rostlina vysoká až 2 m. Rostliny lze pěstovat z předpěstované sadby a vyžadují vlhčí stanoviště. Užitkovou částí jsou čerstvé nebo sušené mladé listy, vhodné jako koření do omáček, polévek a na pečení. Drogou je kořen 2-3letých rostlin, užívaných proti zánětům močových cest.
Velmi oblíbená jednoletá bylina, pěstovaná pro nať, kterou sklízíme na počátku kvetení. Osivo vyséváme ve špetkách přímo na stanoviště nebo vysazujeme předpěstované sazenice po 2-3 do hnízda. Čerstvá nebo sušená se používá do polévek, na dušení, k masům, vaječným pokrmům a salátům.
Oblíbená, nenáročná trvalka 50 cm vysoká, která se rychle rozrůstá. Osivo při výsevu jemně zasypeme a přitlačíme. Rostlinám se daří na slunném stanovišti. Sbírají se listy před kvetením a mladá nať. Čerstvé listy se používají do omáček, sušené při přípravě jehněčího masa či zeleniny. Čaj má protizánětlivý a uklidňující účinek.
Drobná, silně aromatická vytrvalá rostlina. Sušíme vrchní nedřevnatou část kvetoucí natě, která obsahuje velké množství silic se silným dezinfekčním a uklidňujícím účinkem. Používá se proti kašli, při problémech trávicího traktu, ke kloktání i obkladům. Vyžaduje propustnou půdu a plné oslunění. Po odkvětu sestřihněte.