Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm natě, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů.
Jednoletá bylina s malými, silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů. Její chuť se zvýrazní v kombinaci s česnekem.
Velmi hustě rostoucí forma bazalky se světle zelenými, po citronech vonícími, hladkými listy a bílými květy. Rostliny pěstujeme v květináčích, nejlépe se jim daří na teplém a stinném stanovišti. Používá se na dochucení zeleninových, masitých a rybích pokrmů, také do bylinkových octů.
Jednoletá bylina s malými, silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů. Její chuť se zvýrazní v kombinaci s česnekem.
Otužilá trvalka. Vyséváme na podzim do stínu nebo polostínu na vlhké stanoviště do úrodné půdy. Při výsevu do květináče nebo v jinou dobu, je nutná tzv. stratifikace - měsíc při 5-12 oC, klíčí cca 1 měsíc při teplotě 12 oC. Listy sklízíme od března do května a používáme v kuchyni jako koření pro mnoho pokrmů. Listy u rostliny po odvětu zasychají.
Vytrvalá aromatická rostlina vysoká 60 cm, s širokým využitím. Sklizeň natě k sušení se provádí v plném květu rostlin, nejlépe před polednem. Používá se v čerstvém i sušeném stavu proti kašli a bolestem hlavy. Rovněž je vhodná k dochucení jídel, podobně jako majoránka. Rostlinám se daří na teplém a slunném stanovišti.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Oblíbená léčivka vysoká 40 cm. Osivo vyséváme řídce na povrch substrátu a nezasypáváme, protože potřebuje ke klíčení světlo. Květy sklízíme brzy po rozkvětu. Droga působí protizánětlivě, uvolňuje křeče a podporuje hojení ran.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Výnosná, silně aromatická odrůda, vhodná pro přímou kuchyňskou úpravu, ke konzervaci a sušení. Konzumní částí je list tmavě stříbřitě modrozelené barvy, který se řeže u země s celou mladou, 15-20 cm vysokou rostlinou. Pro nakládání zeleniny se sbírá až v květu. Postupnými výsevy docílíme průběžnou sklizeň čerstvého kopru.
Oblíbená jednoletá bylina, používaná jako koření do orientálních pokrmů. Zrající rostliny požneme a necháme dozrát. Zralá semena vydrolíme. Rozdrcená semena jsou vhodná do nakládaných okurek a na maso.
Vytrvalý, rozvětvený polokeř, vysoký 60 cm. Osivo po výsevu nezasypáváme, pouze zatlačíme do substrátu, rostlinky následně přepichujeme. Osivo může vyklíčit až za 3 měsíce. Sbírá se kvetoucí nať od 2. roku, vždy za sucha. Výrazně aromatická droga má uklidňující účinky, užívá se v čajových směsích. Používá se i do vonných směsí či aromatizaci prádla.
Vytrvalá rostlina vysoká až 2 m. Rostliny lze pěstovat z předpěstované sadby a vyžadují vlhčí stanoviště. Užitkovou částí jsou čerstvé nebo sušené mladé listy, vhodné jako koření do omáček, polévek a na pečení. Drogou je kořen 2-3letých rostlin, užívaných proti zánětům močových cest.