Naťová zelenina k ochucení pokrmů, vhodná zejména k rychlení v zimním a předjarním období, kdy je důležitým zdrojem vitamínu C. Pěstujeme v miskách s vlhkou vatou při teplotě 20°C. Sklízí se jednorázově seřezáním.
Jednoletá bylina s malými, silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů. Její chuť se zvýrazní v kombinaci s česnekem.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Velmi oblíbená jednoletá bylina, pěstovaná pro nať, kterou sklízíme na počátku kvetení. Osivo vyséváme ve špetkách přímo na stanoviště nebo vysazujeme předpěstované sazenice po 2-3 do hnízda. Čerstvá nebo sušená se používá do polévek, na dušení, k masům, vaječným pokrmům a salátům.
Drobná, silně aromatická vytrvalá rostlina. Sušíme vrchní nedřevnatou část kvetoucí natě, která obsahuje velké množství silic se silným dezinfekčním a uklidňujícím účinkem. Používá se proti kašli, při problémech trávicího traktu, ke kloktání i obkladům. Vyžaduje propustnou půdu a plné oslunění. Po odkvětu sestřihněte.
Drobná, silně aromatická vytrvalá rostlina. Sušíme vrchní nedřevnatou část kvetoucí natě, která obsahuje velké množství silic se silným dezinfekčním a uklidňujícím účinkem. Používá se proti kašli, při problémech trávicího traktu, ke kloktání i obkladům. Vyžaduje propustnou půdu a plné oslunění. Po odkvětu sestřihněte.
Jednoletá bylina vysoká až 30 cm. Sklízí se kvetoucí nať, používaná v čerstvém i sušeném stavu jako koření i léčivka. Podporuje trávení a působí proti nadýmání.
Populární trvalka vysoká 40 cm. Sklízí se nať, která se seřezává 2 až 3 krát ročně vždy před plným rozkvětem. Používá se čerstvý i sušený jako samostatné koření i do kořeninových směsí. Koření je skvělé pro dochucení nádivek, polévek a omáček a výborné s drůbežím masem a rybami.
Výnosná, silně aromatická odrůda, vhodná pro přímou kuchyňskou úpravu, ke konzervaci a sušení. Konzumní částí je list tmavě stříbřitě modrozelené barvy, který se řeže u země s celou mladou, 15-20 cm vysokou rostlinou. Pro nakládání zeleniny se sbírá až v květu. Postupnými výsevy docílíme průběžnou sklizeň čerstvého kopru.
Vytrvalá rostlina vysoká až 2 m. Rostliny lze pěstovat z předpěstované sadby a vyžadují vlhčí stanoviště. Užitkovou částí jsou čerstvé nebo sušené mladé listy, vhodné jako koření do omáček, polévek a na pečení. Drogou je kořen 2-3letých rostlin, užívaných proti zánětům močových cest.
Velmi výnosná odrůda vhodná pro rychlení i pěstování na poli. Listy mají ostřejší chuť a vysoký obsah vitamínu C. Velmi dobře přezimuje. Sklizeň lze několikrát opakovat.
Odrůda vhodná pro celoroční polní pěstování i rychlení v zimních měsících. Silně zkadeřené listy mají středně až tmavě zelenou barvu a jsou určeny pro přímý konzum, sušení i mrazení. Nať intenzivně obrůstá a sklizeň lze opakovat vždy po 8-10 týdnech.
Výnosná odrůda vhodná pro celoroční polní pěstování i rychlení v zimních měsících. Výsev lze provádět celoročně. Nať po sklizni rychle obrůstá, sklizeň lze několikrát opakovat. Vegetační doba je 80-90 dnů.
Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm natě, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů.
Velmi hustě rostoucí forma bazalky se světle zelenými, po citronech vonícími, hladkými listy a bílými květy. Rostliny pěstujeme v květináčích, nejlépe se jim daří na teplém a stinném stanovišti. Používá se na dochucení zeleninových, masitých a rybích pokrmů, také do bylinkových octů.