Rostlina, v našich podmínkách pěstovaná jako letnička, proto ji pěstujeme v nádobě. Během vegetačního období vyžaduje světlo, teplotu kolem 20 °C a časté rosení. Pěstujeme ji pro vysokou sladivost, výbornou chuť a léčivé účinky, proto je vhodná pro diabetiky. Rostlina dorůstá výšky 60-90 cm.
Otužilá trvalka. Vyséváme na podzim do stínu nebo polostínu na vlhké stanoviště do úrodné půdy. Při výsevu do květináče nebo v jinou dobu, je nutná tzv. stratifikace - měsíc při 5-12 oC, klíčí cca 1 měsíc při teplotě 12 oC. Listy sklízíme od března do května a používáme v kuchyni jako koření pro mnoho pokrmů. Listy u rostliny po odvětu zasychají.
Vytrvalá aromatická rostlina vysoká 60 cm, s širokým využitím. Sklizeň natě k sušení se provádí v plném květu rostlin, nejlépe před polednem. Používá se v čerstvém i sušeném stavu proti kašli a bolestem hlavy. Rovněž je vhodná k dochucení jídel, podobně jako majoránka. Rostlinám se daří na teplém a slunném stanovišti.
Červenolistá forma bazalky se silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm natě, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů.
Velmi hustě rostoucí forma bazalky se světle zelenými, po citronech vonícími, hladkými listy a bílými květy. Rostliny pěstujeme v květináčích, nejlépe se jim daří na teplém a stinném stanovišti. Používá se na dochucení zeleninových, masitých a rybích pokrmů, také do bylinkových octů.
Jednoletá bylina s malými, silně vonícími listy. Rostlinám se nejlépe daří na teplém a slunném stanovišti. Při sklizni ponecháme nad zemí 15 cm, stonek s listy dobře obroste a tím docílíme dvě sklizně. Čerstvou i sušenou nať používáme do zeleninových a masitých pokrmů. Její chuť se zvýrazní v kombinaci s česnekem.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.
Oblíbená jednoletá bylina, používaná jako koření do orientálních pokrmů. Zrající rostliny požneme a necháme dozrát. Zralá semena vydrolíme. Rozdrcená semena jsou vhodná do nakládaných okurek a na maso.
Vytrvalý, rozvětvený polokeř, vysoký 60 cm. Osivo po výsevu nezasypáváme, pouze zatlačíme do substrátu, rostlinky následně přepichujeme. Osivo může vyklíčit až za 3 měsíce. Sbírá se kvetoucí nať od 2. roku, vždy za sucha. Výrazně aromatická droga má uklidňující účinky, užívá se v čajových směsích. Používá se i do vonných směsí či aromatizaci prádla.
Oblíbená, nenáročná trvalka 50 cm vysoká, která se rychle rozrůstá. Osivo při výsevu jemně zasypeme a přitlačíme. Rostlinám se daří na slunném stanovišti. Sbírají se listy před kvetením a mladá nať. Čerstvé listy se používají do omáček, sušené při přípravě jehněčího masa či zeleniny. Čaj má protizánětlivý a uklidňující účinek.
Drobná, silně aromatická vytrvalá rostlina. Sušíme vrchní nedřevnatou část kvetoucí natě, která obsahuje velké množství silic se silným dezinfekčním a uklidňujícím účinkem. Používá se proti kašli, při problémech trávicího traktu, ke kloktání i obkladům. Vyžaduje propustnou půdu a plné oslunění. Po odkvětu sestřihněte.
účinky, používaná pro výsadbu na záhony a k řezu květů. Rostliny seříznuté po odkvětu asi 15 cm nad zemí znovu obrazí a vykvetou. Rostlinám se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném stanovišti či v polostínu.
Vytrvalá rostlina vysoká 150 cm. Sklízejí se listy při velikosti rostliny cca 80 cm. Starší listy obsahují více aromatických látek. Čerstvé i sušené listy se používají jako koření k pečeným masům a drůbeži, k nakládané zelenině, do bylinkových másel, polévek a salátů. Rostlinám se daří v propustné půdě na slunném stanovišti.